حدیث آداب غــذا خـوردن
قـالَ الامامُ الحَسنُ عليهالسلام : «فِىالمائِدَةِ اثْنَتَىعَشَرَ خِصْلَةً يَجِبُ عَلى كُلِمُسْلِمٍ أَنْ يَعْرِفَها، أَرْبَعٌ فيها فَرْضٌ، وَأَرْبَعٌ سُنَّةٌ، وَأَرْبَعٌ تَأْديبٌ: الفَرْضُ: المَعْرِفَةُ، الرِّضا، التَّسْمِيَةُ، الشُّكْرُ. اَلسُّنَّةُ: الوُضُوءُ قَبْلَ الطَعامِ، الجُلُوسُ عَلى_'feالجانِبِ الأيْسَرِ، الاكْلُ بِثَلاثَةِ أَصابِعَ، وَلَعْقِ الأصابِعِ. التَأْدِيبُ: الاكْلُ مِمّا يَليكَ، تَصْغِيرُ اللُّقْمَةِ، تَجْويدُ المَضْغِ، قِلَّةُ النَظَرِ فى وُجُوهِ الناسِ.» امام مجتبى عليهالسلام فرمود: «سزاوار است مسلمان هنگام غذاخوردن دوازدهچيز را رعايت نمايد. كه چهارتاى آن واجب (اخلاقى) و چهار امر ديگر آن سنت و سيره اسلامى است و چهارتاى باقى مانده، از آداب محسوب مىگردد. اما چهار امر لازم: 1 ـ شناسايى غذا 2 ـ خشنود بودن بدانچه روزىات گرديده 3 ـ نام خدا را بر زبان جارى كردن (بسم اللّهگفتن) 4 ـ شكر گزارى در برابر نعمتى كه به تو داده شده. اما چهار موضوعىكه مراعات آن ثواب وسنّت است: 1 ـ وضو گرفتن پيش از شروع به غذا 2 ـ نشستن بر جانب چپ بدن 3 ـ غذا را با سه انگشت بردارد و بخورد. 4 ـ انگشتان خود را بليسد. و چهار امر باقىمانده كه از ادب اسلامى به شمار مىرود: 1 ـ لقمه را از جلو خويش بگيرد 2 ـ لقمههاى غذا را كوچك بردارد 3 ـ غذا را خوب بجود 4 ـ به صورت ديگران نگاه نكند.» منبع: من لا يحضره الفقيه، ج3، ص227، ح38.
ليست چهل حديث ها چهل حديث « گهرهاى حسنى » عليه السلام آداب غــذا خـوردن
|